غلامحسین غلامحسین زاده:

حسن ذوالفقاری به پرکاری مشهور بود

حسن ذوالفقاری به پرکاری مشهور بود

به گزارش بلک بلاگ غلامحسین غلامحسین زاده، حسن ذوالفقاری را استادی پرکاری توصیف می کند که در انجام کارهای سرعت بسیاری داشت.


این استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس، به دنبال درگذشت حسن ذوالفقاری، در گفتگو با ایسنا اظهار نمود: آقای دکتر ذوالفقاری از استادان برجسته و پرکار زبان و ادبیات فارسی دوره معاصر دانشگاه های ما بود. شهرت وی در درجه اول به پرکاری اش بود. تعداد مقالات و کتاب هایی که چاپ کرده و گردآوری ها و تصحیح هایی که دارد، بسیار فراوان و از حد شمار خارج است. او به پر کاری در بین استادان زبان فارسی مشهور بود و حوزه کاری اش زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ عامه بود. فرهنگ و ادبیات عامه حوزه تخصصی اش بود، او از برجسته ترین استادان دانشگاه در حوزه زبان و ادب عامه فارسی و فرهنگی ایرانی بود.
او اضافه کرد: ذوالفقاری غیر از تألیفات، مقالات و سخنرانی های فراوانی که دراین زمینه داشت، کارهای بنیادی و اساسی در این عرصه داشت؛ کتاب های دکتر ذوالفقاری همه از کتاب های پایه ای برای کسانی است که بخواهند در حوزه ادبیات عامه ایران کار کنند. مهم ترین کاری که در حوزه دانشگاهی داشت، تأسیس گرایش کارشناسی ارشد، ادبیات عامه بود؛ خود من سرفصل ها را پیگیری می کردم و او پیش نویس اولیه این گرایش را تهیه کرد و به همت او گرایش ادبیات عامه در دوره کارشناسی ارشد تأسیس شد. همینطور ما در دانشگاه تربیت مدرس مجله «فرهنگ و ادبیات عامه» را تأسیس کردیم که او سردبیر مجله وهمه کاره مجله بود. دکتر ذوالفقاری این دو کار را خیلی خوب انجام داد؛ گرایش ادبیات عامه در دانشگاه تربیت مدرس با قوت راه افتاد و همه ساله دانشجویان زیادی داریم که پایان نامه ها و رساله های خیلی خوبی دراین زمینه می نویسند که همه این ها در تولید منابع علمی دراین زمینه نقش دارد. کار دیگر او مجله «فرهنگ و ادبیات عامه» بود، قرار بود این مجله به صورت فصلنامه باشد اما به همت او، آن قدر مقاله برای مجله می آمد که به دو ماهنامه تبدیل شد و ادبیات زیادی در حوزه ادب عامه تولید کرد. همینطور مجله در درجه بندی معمول در مراکز دانشگاهی، همیشه رتبه های بالایی دارد.
غلامحسین زاده افزود: دکتر ذوالفقاری در حوزه تخصص دومششان، یعنی حوزه آموزش زبان فارسی هم کارهای بسیاری انجام داد. او با همکاری بعضی از استادان دیگر در حوزه آموزش زبان فارسی برای فارسی آموزان خارج از کشور چند کتاب تألیف کرده بود که کتاب های خوب و موفقی بودند. وی در آموزش زبان فارسی فعالیت جدی داشت. ما در دانشگاه تربیت مدرس گرایش آموزش زبان فارسی به فارسی زبانان و غیرفارسی زبانان را در دوره کارشناسی ارشدِ رشته زبان و ادبیات فارسی، راه اندازی کردیم. یکی از ارکان ثابت و پایه های اصلی این گرایش هم او بود. در فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی هم بخش آموزش زبان فارسی به عهده اش بود.
این استاد دانشگاه اشاره کرد: میتوان گفت او نسبت به مسائل زبان فارسی همیشه دغدغه مند بود و نسبت به همه مسائل حساسیت داشت، نظر می داد و موضع می گرفت، آخرینش هم مبحث «حذف زبان فارسی در کنکور در چارچوب دروس عمومی بود» که او دراین زمینه مقاله ای نوشت و حرفش این بود که زبان فارسی درس عمومی محسوب نمی گردد، درس پایه است. حتی آخرین جلسه ای که با روسای انجمن های ادبی و زبان فارسی داشتیم(روز چهارشنیه، ۱۵ تیرماه)، درباره این مورد بود که چگونه دراین زمینه اقدام نماییم. تصمیماتی گرفتیم و بخشی از کار به او واگذار شد. دکتر ذوالفقاری همیشه کارها را داوطلبانه می پذیرفت و سریع تر از همه تحویل می داد.
غلامحسین زاده همینطور اظهار نمود: از دیگر مسائلی که آقای ذوالفقاری به آن شهرت داشت، سرعت در کار بود؛ هر کاری را که می پذیرفت از همه زودتر تحویل می داند، گاه کار را فوری انجام می داد مثلاً در جلسه که تصمیم گیری می شد، همانجا گوشی شان را درمی آورد و تا آخر جلسه می دیدم مبحث را به نتیجه رسانده و نتیجه را اعلام می کرد. گاهی هم یکی دو ساعت پس از جلسه، می دیدم اطلاعات لازم را که کسب می کرد. یا بعضی از کارها را که باید پیگیری می کرد، پیگیری کرده و اطلاع می داد.
او اشاره کرد: از نظر خصائل شخصی، بسیار خوشرو بود، نه کسی را آزار می داد و نه از کسی رنجیده می شد، چیزی نمی اظهار داشت که کسی برنجد، نه اینکه حرفش را نگوید، نظرش را می گفت حتی اگر تلخ بود و یا ممکن بود مخالف نظر دیگران باشد. خیلی بخشنده بود، بخصوص در مطالب علمی؛ گاه در میان محققان واستادان دانشگاه برخی که دستاوردهای علمی دارند و خودشان شخصا به آن نتایج رسیده اند، در انتشار و دراختیار قرار دادن آنها به دیگران، امساک می ورزند ولی او اصلا این جور نبود، و هر آن چه به دست می آورد با دست و دلبازی تمام، با تمام اطلاعات و مستنداتش در اختیار هر کسی که خواننده بود می گذاشت، چه همکار و چه دانشجو و یا هر محقق دیگر. پاسخ گویی اش به محققان خیلی خوب بود، در مجامعی که باهم بودیم، حتی در مجامع خصوصی و تفریح های دسته جمعی نیمی از وقتش صرف پاسخ دادن به تلفن هایی می شد که دیگران داشتند، هرکسی راهنمایی می خواست و سوالی داشت همه را با حوصله تمام جواب می داد که این ها همه در جمع همکاران ما و استادان بی نظیر بود.
غلامحسین زاده اضافه کرد: دکتر ذوالفقاری توان بسیار خوبی برای کار کردن داشت، خوب کار می کرد و دغدغه اش هم فرهنگ ایرانی و زبان و فارسی بود. تمام عمرش را صرف این کار کرد، کتاب ها و مقالات بسیاری زیادی داشت و شاید به او الهام شده بود که فرصتش کم است که آنقدر در تولید و عرضه محصولات در ارتباط با حوزه فرهنگ و ادب عامه شتاب داشت. رحلت او برای ما سخت و سنگین بود و اصلا باورکردنی نبود، هنوز هم باور نمی نماییم. وی در جمع همکاران ما جوان ترین و سرحال ترین بود ولی تقدیر روزگار چیز دیگری است. خیلی زود از جامعه علمی و ادبی ایران گرفته شد و پر شدن جایش دشوار می باشد و شاید ممکن نباشد بخصوص با خصوصیاتی که او داشت. درگذشت او ضایعه بزرگی برای فرهنگی ایرانی و رشته فارسی و به خصوص زبان و ادبیات عامه است که به راحتی قابل جبران نیست.




منبع:

1401/04/18
22:03:45
0.0 / 5
375
تگهای خبر: فرهنگی , كتاب , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲