ردپای غذا بر فرهنگ هر سرزمین

ردپای غذا بر فرهنگ هر سرزمین

غذا بیان کننده هویت مردمانی است که آنرا مصرف می کنند و به صورتی می توان آنرا پُلی برای ارتباط و انتقال تاریخ و فرهنگ مردمان هر منطقه به سایر افراد دانست.


ستایش فرجی، پژوهشگر غذا و خوراک، در گفتگو با ایسنا، با بیان این مطلب در مورد نقش غذا در انتقال فرهنگ بیان نمود: در عمل، خوراک بعنوان یک کنش فرهنگی معنادار بر روابط اجتماعی و انتقال فرهنگ تاکید دارد و از راه آن نه تنها هویت فردی، بلکه لایه های مختلف ساختارهای جامعه اطراف هم آشکار می شود. ازاین رو، خیلی از پژوهش های در ارتباط با غذا به درک بهتر فرهنگ، شناختن اقلیم، نوع زندگی اجتماعی، آداب و رسوم، اعتقادات و باورها و در نهایت، به فرهنگ خوراک آن خطه منتهی می شود.
این پژوهشگر غذا افزود: مطالعه روی رفتارهای اجتماعی انسان ها نشان داده است یکی از غالب ترین رفتارهای مشترک از دوره باستان، جمع شدن دورِ هم، انجام حرکات نمایشی و تمایل به دسته جمعی غذا خوردن بوده است. این تمایلات از گذشته تا کنون با انسان مانده و در واقع ردپای خوراک ها و انتقال آن به همدیگر را شاید بتوان در ارتباطات جمعی و جشن های باستانی که پیوندی ناگسستنی با طبیعت دارد پیدا کرد. مانند جشنی به نام «سیر سور» یا «جشن سیر» که در آن ایرانی ها دور هم جمع می شدند و با تکیه بر مکتب آشپزی با سیر و سبزیجات، خوراکی فاقد چربی آماده می کردند و بر این باور بودند که سیر آنها را از گزند بیماری دور و دفع بلا می کند. بدین سان غذا مانند زبانی مشترک برای بیان احساس، انتقال بهتر فرهنگ و عاملی برای جذب میهمان شناخته می شد.
فرجی در انتها ضمن اشاره به حوزه گردشگری خوراک و مثلث سفر، غذا و فرهنگ هم اظهار نمود: برای فهمیدن یک فرهنگ، جدا از مطالعه تاریخی، باید طعم غذاهایش را چشید، باید با همان مردم بود و با همان مردم خندید. بدون خوردن غذای یک منطقه، بدون هم صحبتی با مردم یک شهر، بدون سفر کردن و هم سفره شدن با آنها، نمی توان هیچ فرهنگی را لمس کرد. مقوله ای به نام گردشگری خوراک به انسان یادآور می شود که سفر همیشه به راهی جاده شدن، به مقصد رسیدن و تماشای مناظر طبیعی، تاریخی و فرهنگی خلاصه نمی گردد. یقیناً لذت سفر زمانی کامل تر می شود که یادگارهایی را از آن خطه در ما به جا بگذارد؛ یادگار و ردپای خوراک هایی که در سفره اقلیم های مختلف میتوان دید؛ لذتی از جنس چشیدن و حس کردن عطر و بوی غذاهایی که ریشه در فرهنگ و سنّت مردم آن خطه دوانده است.



1400/08/10
09:15:24
0.0 / 5
233
تگهای خبر: سفر , فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳