یادداشت وارده

هدیه به نویسندگان، با طعم تحقیر

هدیه به نویسندگان، با طعم تحقیر

بلک بلاگ: ابتدا گفتند هنرکارت ها به آدرس خانه پست می شود، سپس پیامک آمد که به اداره کل فرهنگ و ارشاد استان فرستاده شده و هنگامی که به آنجا مراجعه شد، خبر دادند که به شعبه شهرستان فرستاده شده است.



خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و اندیشه - امیر هاشمی مقدم: صندوق پشتیبانی از هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران (وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)، چند سالی است به این قشر فرهنگی جامعه، بن خرید کتاب می دهد. در ابتدا (دست کم از زمانی که نگارنده در سال ۱۳۹۱ در این صندوق ثبت نام کرد) این مبلغ بن به حساب «بانک شهر» افراد واریز می شد. یعنی شما می بایست ابتدا در بانک شهر حساب باز کرده و کارت بانکی آن را دریافت می کردید تا امکان استفاده از بن ها را در نمایشگاه کتاب داشته باشید. آن موقع بانک شهر تازه گشایش یافته بود و بیشتر در تهران و مراکز استانها شعبه داشت. بدین سبب برای ما شهرستانی ها که بانک شهر نزدیک مان نبود، باز کردن حساب یا پیگری دیگر امور بانکی مربوطه، دردسر داشت.
بالاخره در شهرستان ما هم بانک شهر شعبه باز کرد. اما این دفعه صندوق پشتیبانی از هنرمندان و… بانک شهر را رها کرده و به سراغ «بانک آینده» رفت. شوربختانه بانک آینده هم در خیلی از شهرستان ها، همچون شهرستان نگارنده شعبه ای ندارد و بدین سبب مجبوریم برای افتتاح حساب و دریافت «هنر کارت» بانک آینده، به مرکز استان برویم. این دست تبانی ها که معمولاً میان کارمندان امور مالی نهادها و بانک ها صورت می گیرد، عموماً شبهاتی در پی دارد که آیا از طرف بانکهای گزینش شده، منافعی شخصی به تعدادی از مدیران این سازمان ها می رسد که موجب می شود از میان این همه بانک که در همه شهرهای بزرگ و کوچک شعبه دارند (همچون بانک ملی، صادرات، تجارت، مسکن، کشاورزی، سپه، ملت و…) به سراغ بانک هایی کمتر شناخته شده همچون شهر و آینده بروند که خیلی از شهروندان ایرانی حتی نام شان را هم نشنیده اند و در بیشتر شهرستان های کشور حتی یک شعبه هم ندارند؟
به هر صورت، هنگام مراجعه به بانک آینده برای افتتاح حساب و دریافت «هنرکارت» (همان کارت بانکی آینده ویژه نویسندنگان و هنرمندان)، آدرس دقیق پستی خانه را گرفتند که کارت به آنجا فرستاده شود؛ اما دو هفته بعد، نویسندگان و هنرمندان پیامکی از بانک آینده دریافت نمودند در خصوص اینکه «هنر کارت» شان به اداره کل فرهنگ و ارشاد استان فرستاده شده و بدین سبب برای دریافتش باید به آن اداره مراجعه کنند. تا آنجا که نگارنده می داند، خیلی از افراد، خصوصاً شهرستانی ها به این اداره مراجعه نکردند، چون هنگام افتتاح حساب در بانک آینده و قبل از دریافت «هنرکارت»، توانسته بودند مبلغ کمک هزینه خرید کتاب سال ۹۹ را برداشت کنند.
اما در ساعت ۳ بعدازظهر روز چهارشنبه ۲۷ اسفندماه ۹۹، پیامک دیگری به نویسندگان فرستاده شد که خبری خوشحال کننده داشت: برای اولین بار، مبلغ یک و نیم میلیون دیگر بعنوان عیدی به هنرکارت ها واریز شده بود. اما مشکل اینجا بود که این پیامک در آخرین ساعات اداری آخرین روز کاری سال ۹۹ فرستاده شد. روز پنجشنبه ۲۸ اسفندماه ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی تعطیل بودند و نویسندگان باید تا بعد از تعطیلات نوروز منتظر می ماندند. این یعنی در این بازه زمانی، میلیاردها تومان پول متعلق به نویسندگان، هنرمندان و روزنامه نگاران در بانک آینده خوابیده بود و طبیعتاً منافع قابل توجهی برای این بانک داشت. بدین سبب طبیعی است اولین حدس این باشد که تعمدا پیامک مورد اشاره در واپسین ساعت آخرین روز اداری سال فرستاده شده تا اقشار فرهنگی نتوانند پول شان را برداشت کنند.
روز شنبه هفتم فروردین، یعنی اولین روز کاری سال ۱۴۰۰، نگارنده به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان رجوع کرد. نویسندگان و هنرمندان دیگری نیز برای دریافت هنرکارت شان آنجا بودند. حدود یکصد برگه آ ۴ که دو روی آن نام مشمولان دریافت هنرکارت نوشته شده بود، روی میزی گذاشته بودند و هر کس باید نامش را در آنها جستجو می کرد؛ آن هم بدون ترتیب الفبایی. شوربختانه مسئول مربوطه هم عموماً با کم توجهی و پاسخ های کوتاه، می اظهار داشت که امکان جست وجوی نام در کامپیوتر وجود ندارد و فقط باید در آن فهرست نامرتب و بی سر و ته به دنبال نام مان بگردیم.
هنگامی که بالاخره بعد از دو بار جست وجو در بین آن فهرست، نامم را پیدا کردم، همان مسئول مربوطه پرسید آخرین کتابم چه سالی منتشر شده؟ وقتی دلیل این پرسش را جویا شدم، توضیح داد که دستور دارند کسانی که در دو سال اخیر هیچ فعالیت نویسندگی یا هنری ای نداشته اند، هنرکارت شان به تهران بازپس فرستاده شود. این شرط به ظاهر منطقی، اما در اصل توهین آمیز بود. یعنی واقعاً وزارت عریض و طویل فرهنگ و ارشاد اسلامی و یا صندوق پشتیبانی از هنرمندان و… نمی توانست دو ماه پیش و پیش از فرستادن پیامک، خودش غربال گری کرده و سپس تنها به جساب افراد واجد شرایط (مثلاً کسانی که در دو سال اخیر هم فعالیت داشته اند) مبلغ هدیه را واریز کند؟
به هرحال بعد از آنکه مشخص شد آخرین کتابم دو هفته قبل از نوروز تجدید چاپ شده، کارمند مربوطه به فهرست خودش نگاهی انداخت و گفت هنرکارت شما چون شهرستانی هستید به اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان خودتان فرستاده شده. هدیه ای که قرار بود به ما پرداخت گردد، در یک پروسه پاس کاری، عملاً رفتاری به شدت توهین آمیز شده بود. یعنی ابتدا در بانک گفتند هنرکارت ها به آدرس خانه پست می شود، سپس پیامک آمد که به اداره کل استان فرستاده شده، و هنگامی که به آنجا مراجعه شد، خبر دادند که به شعبه شهرستان فرستاده شده. حقیقتاً این رفتارها بیشتر نوعی تحقیر است تا تشویق؛ آن هم از طرف وزارتی که نام فرهنگ را یدک می کشد.
اکنون نیز بعد از گذشت هشت روز از دریافت هنرکارت و ثبت شماره روی کارت در سامانه، همچنان رمز آن فرستاده نشده است. بنظر می رسد اصل بر اینست که تا حد امکان، مبلغ هدیه هرچه دیرتر به دست نویسندگان برسد و سودش را کسانی دیگر ببرند.


منبع:

1400/01/15
11:28:17
0.0 / 5
1049
تگهای خبر: خرید , روزنامه , فرهنگ و ارشاد اسلامی , فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳